fresh bread and wheat on the wooden

хліб І ХЛІБОБУЛОЧНІ ВИРОБИ В лікувальному харчуванні. У лікувальному харчуванні продукти з борошна грубого помелу включаються в дієти, рекомендовані при нейрогенних і аліментарних запорах, ожирінні, цукровому діабеті.

Доведено, що при захворюваннях шлунка краще переноситься черствий або підсушений хліб, тому свіжий хліб збуджує шлункову секрецію.

Основною сировиною для вироблення різних сортів хліба для хворих на цукровий діабет є сира клейковина. Для отримання безбілкового хліба і хліба з низьким вмістом білка (при захворюваннях нирок) замість борошна використовують кукурудзяний, рисовий або пшеничний крохмаль. Для хворих на діабет виготовляється також хліб з пониженим вмістом вуглеводів (білково-пшеничний і білково-висівковий з додаванням кухонної солі, тваринного жиру і сахарину), «докторський» багети (з борошна вищого гатунку з додаванням 20% висівок, кухонної солі, жиру, цукру і дріжджів), вітамінний хліб з додаванням вітамінів групи В.

Дієтичні продукти зі зниженим вмістом натрію — хліб ахлорідний, сухарі ахлорідний, безсольові сухарі готують з пшеничного борошна першого сорту. Для поліпшення смаку додають молочну сироватку. Для підвищення поживної цінності сухарів до них додають куряче яйце. Хліб випускається у вигляді батонів по 100 і 200 г.

Хліб без солі висівковий проводиться з висівок житнього борошна і пшеничного борошна другого сорту. Зазначені сорти хлібобулочних виробів готують без додавання кухонної солі, тому вміст натрію в них становить 25-30 мг в 100 г, що майже в 20 разів менше, ніж в звичайних сортах хліба.

Історія хліба бере початок ще в стародавньому Єгипті, саме там зовсім випадково шляхом бродіння вдалося виготовити пишний і м’який хліб, яким він відомий сьогодні. У стародавній Греції та Індії без хліба не обходилася жодна трапеза, він становив основу раціону.

Заборона вживати в їжу хліб був одним з видів покарання за злочини. Елліни першими стали виготовляти здобний і дуже солодкий хліб, додаючи туди молоко або мед. І все це робилося вручну,http://artisan-boulangerie.ua/ua/assortment.php адже ні тістомісильників, ні іншого кондитерського обладнання тоді ще не існувало!

Головне, чим відрізняється хліб у різних народів — це склад борошна. Мексиканський хліб виготовляють з кукурудзяної муки, естонці та литовці вважають за краще житній хліб, а у слов’ян за основу для тіста здавна бралася пшеничне борошно.

Деякі східні та латиноамериканські народи виготовляють хлібобулочні вироби на воді, отримуючи в результаті низькокалорійні і суміщаються з будь-якими стравами коржі. Прибалтійський хліб відрізняється своїми неповторними смаковими якостями завдяки виробництву з використанням молока або молочної сироватки, а білоруси вживають вкрай корисний хліб, в якому змішана житнє, пшеничне борошно і молочні продукти. Ірландський і італійський хліб відрізняються своїм неповторним ароматом завдяки використанню пряних трав.

Яке б борошняний виріб ви не скуштували, будь то український калач, італійська Чіабата, вірменський лаваш або мексиканська тортилья, пам’ятайте: хліб — це не тільки засіб для втамування голоду, це ще і шанований і поважний здавна символ, навколо якого зосереджені традиції і культура всіх народів світу.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here